Betegnelsen "morgenmad som dagens vigtigste måltid" er blevet udfordret af nyere diættrends, herunder faste, hvilket forskere ved Aarhus Universitet har undersøgt nærmere, rapporterer B.T.
Projektet, ledet af lektor Mette Hansen, tog sigte på at evaluere effekten af forskellige typer morgenmad – lige fra ingen morgenmad til valg som toast og skyr – på både fysisk og mental ydeevne.
Studiet blev inspireret af bemærkninger om koncentrationsvanskeligheder blandt unge kvinder og en fremherskende tendens til at udelade morgenmåltidet, enten for at spare tid eller som led i en diæt.
Ifølge en artikel i Jyllands-Posten deltog 30 overvægtige kvinder i alderen 18 til 30 år i forskningen. De blev over tre dage instrueret i at indtage enten et morgenmåltid rigt på proteiner, et rigt på kulhydrater, eller intet morgenmåltid.
Efterfølgende blev deltagerne evalueret ud fra forskellige kriterier, som inkluderede måling af blodsukker, appetitregulerende hormoner, sultfornemmelse og udførelsen af en kognitiv koncentrationstest.
Resultaterne indikerede, at indtag af morgenmad generelt forbedrer koncentrationen sammenlignet med at faste. Specifikt fremhævedes et proteinrigt morgenmåltid med skyr og havregryn for at levere de mest positive effekter, selvom forskellen ikke var markant.
Studiet påpegede også, at morgenmadens sammensætning ikke direkte påvirkede mængden af madindtag ved frokosttid. Dog havde personer, der indtog en kulhydrattung morgenmad, en tendens til at forbruge flere kalorier i løbet af dagen.
Mette Hansen anbefaler en morgenmad rig på både proteiner og fibre for at opretholde et stabilt blodsukkerniveau og understøtte muskelopbygning efter nattens faste. Hun fremhæver vigtigheden af at indtage et måltid for at bevare koncentrationsevnen, særligt forud for arbejde eller skolegang. Hansen advarer også mod ukritisk at adoptere fastetrends uden at tage højde for kvaliteten og næringsindholdet af det indtagne i løbet af spisevinduet.