Den lytter til alt, hvad du siger: Sådan forhindrer du telefonen i at overvåge dig

31/08/2023 13:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Adrienn / Pexels
Føler du også, din telefon ved mere om dig, end den burde?

Mest læste i dag

Hvis tanken om, at dine samtaler om blegende tandpasta eller den seneste gin-smag pludselig materialiserer sig som opslag eller annoncer på sociale medieplatforme, bekymrer dig, er du ikke alene i den følelse.

Brugere af smartphones har i lang tid udtrykt utilfredshed med at føle sig overvågede, men sociale medieplatforme som Facebook og Instagram har altid benægtet at deltage i aflytning.

Dog indikerer forskning fra NordVPN, at virksomheder udnytter en form for dataovervågning, der kaldes "ultrasonic cross-device tracking" (ultralydssporing på tværs af enheder).

De indfanger baggrundsstøj og præsenterer skræddersyede annoncer, hvilket naturligvis giver indtægter til annoncørerne.

En snedig metode

Ifølge NordVPN kan denne form for sporingsmetode udnytte ultralydssignaler, kendt som 'audio beacons', som mennesker ikke kan opfatte med det bare øre. Disse signaler anvendes til at 'knytte alle dine ejede enheder sammen for at spore din adfærd og placering'.

Disse højfrekvente signaler er uden for vores hørelse og kan således gemmes i tv-reklamer eller online videoer. Når din enheds mikrofon opfanger disse signaler, giver det annoncører mulighed for at afgøre, hvad du nyligt har set eller talt om.

NordVPNs undersøgelse påviste, at næsten halvdelen af de adspurgte englændere (45 procent) hævdede at have set annoncer på deres telefoner kort efter at have diskuteret emner eller set relateret indhold på tv, uden at de selv nogensinde havde foretaget en søgning.

Sådan beskytter du dig

Ifølge Adrianus Warmenhoven fra NordVPN: "For at mindske risikoen for, at din smartphone afluister dig, kan du tilbagekalde de unødvendige tilladelser, som du har givet til apps."

For at ændre app-tilladelser kan du navigere til 'Indstillinger' på din telefon og søge efter en 'Privatlivs'-sektion. Her kan du se, hvilke apps der har adgang til din mikrofon og fjerne denne adgang, hvis det er nødvendigt.

Alternativt kan du benytte en sikker browser som Brave, Tor eller DuckDuckGo, eller anvende en VPN, der krypterer al din online aktivitet.