De færreste kender videnskabens hemmelighed: Sådan tilbereder du æg til perfektion

11/02/2025 12:54

|

Emil Martesen

Foto: Shutterstock
De færreste kender videnskabens hemmelighed.

Andre læser også

Der er mange veje til det perfekte æg, men videnskaben har nu fundet en metode, der sætter de klassiske kogetider i skammekrogen.

Forskere har nemlig afsløret en teknik, der ikke bare giver en uimodståelig tekstur, men også bevarer flere af de vigtige næringsstoffer.

Så hvis du stadig stoler blindt på de gamle 6- eller 12-minutters regler, er det på tide at tænke om.

At tilberede æg handler nemlig om at ramme den gyldne middelvej, fordi blommen og hviden ikke reagerer ens på varme.

Blommen begynder at stivne ved 65°C, mens æggehviden først bliver fast ved 85°C. Det betyder, at der skal findes et kompromis for at undgå det evige dilemma: enten en for løs blomme eller en for hård hvid.

Det skriver mediet rtbf.be.

For eksempel bliver et hårdkogt æg, der ligger i kogende vand i 12 minutter, gennemstegt ved 100°C. Det giver en fast hvid og en temmelig tør blomme.

Det perfekte æg, der derimod tilberedes mellem 60-70°C i en time, rammer blommens ideelle temperatur, men er for koldt til at give en fast hvid. Og så er der blødkogte æg, hvor blommen stadig kan være for rå.

Hemmeligheden bag 'cyklus madlavning'

Løsningen? En metode, forskerne kalder 'cyklus madlavning'. Teknikken er udviklet af italienske polymerspecialister, og bruger avancerede computersimulationer til at ramme de helt rigtige temperaturer.

Metoden er ret enkel: ægget skal skiftevis placeres i en gryde med kogende vand (100°C) og en gryde med lunken vand (30°C) hvert andet minut i præcis 32 minutter.

"En steady state i midten af blommen nås ved en konstant temperatur på 67°C", forklarer en af undersøgelsens forfattere, Pellegrino Musto, inden han fortsætter:

"I modsætning hertil ser æggehvide skiftevis temperaturer i intervallet 100-87°C og 30-55°C under de varme og kolde cyklusser, hvilket gør det muligt for alle lag af æggehviden at nå tilberedningstemperaturen".

Flere næringsstoffer og bedre smag

Forskerne testede metoden i praksis, og resultatet var slående.

øCyklus madlavning' giver en konsistens, der minder om et blødkogt æg, men med en blomme, der rammer den optimale fasthed.

Det er dog ikke kun teksturen, der gør denne metode revolutionerende.

En kemisk analyse viste, at cykliske æggeblommer indeholder flere polyfenoler – mikronæringsstoffer, der er kendt for deres sundhedsfremmende egenskaber – sammenlignet med både hårdkogte, blødkogte og perfekte æg.

Så næste gang du vil tilberede æg til perfektion, kan du overveje at tage lidt ekstra tid og lade videnskaben guide dig. For som man siger: Tålmodighed er en dyd – og i dette tilfælde også vejen til det perfekte æg.