Bliv familiens grillmester: Undgå disse tre almindelige fejl ved grillen

18/06/2024 07:19

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Ved at undgå nogle enkelte fejl, kan du hurtigt blive en mester til at grille.

Andre læser også

Sommeren er endelig kommet, og de seneste uger har vejret heldigvis matchet årstiden. Det betyder, at mange danskere har fundet sommertøjet frem og nyder tiden udendørs i stedet for at sidde inde foran tv'et.

Det indebærer også, at madlavningen ofte er flyttet ud fra køkkenet til terrassen eller altanen, hvor grillen er blevet centrum.

Typisk er der én person i husholdningen, der har ansvaret for grillningen. Mange hjem har en selvudnævnt grillmester, men ifølge Søren Axelsen fra Morsø Jernstøberi, begår disse hobbygrillere ofte tre specifikke fejl.

Disse fejl kan dog let undgås! Axelsen, som ifølge TV Midtvest netop har deltaget i Nordens største grillevent i Kjellerup, deler her ud af sin ekspertviden om udendørs madlavning.

Kold bøf giver dårlig bøf

Axelsens første råd handler om bøfgrillning, som ofte står på menuen. Mange begår den fejl at tage bøffen direkte fra køleskabet og lægge den på grillen, hvilket ifølge Axelsen er en dårlig idé.

Selvom grillen og risten er godt opvarmede, køler en kold bøf risten ned, hvilket resulterer i, at kødet "koger i stedet for at blive grillet."

Man bør derfor lade bøfferne ligge ved stuetemperatur i noget tid inden grillning, og dette råd gælder også, når man steger bøffer på en pande.

En kold rist er også et problem

Det er ikke kun bøffen, der ikke må være kold. Ifølge Axelsen er det "vanvittigt vigtigt," at risten er helt opvarmet, inden maden lægges på. Og det gælder hele risten.

"Tænd alle brændere til at starte med, og sluk dem derefter, som ikke skal bruges," forklarer Axelsen og uddyber: "Det handler om at få topvarme på risten [...]."

Fejl kan skade grillen

Den sidste fejl, som Axelsen nævner, kan forkorte grillens levetid betydeligt.

Mange dækker grillen til med et cover efter en sen aften med grillning, når duggen allerede er faldet. Dette gør de fleste for at beskytte grillen, men ifølge Axelsen opnår man ofte det modsatte. Ved at dække grillen til sent om aftenen fanger man fugten under coveret, hvilket medfører rust.

"Det er typisk noget, man gør sidste gang, man bruger grillen om sommeren, og så står den indpakket i fugt fra september til juni. Når man pakker den ud igen, forstår man ikke, hvorfor den er rusten," forklarer Axelsen med et glimt i øjet.