Batteriekspert advarer: Oplad ikke din telefon natten over

03/05/2024 21:49

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Mange har en tendens til at oplade deres telefon natten over. Hvis du også har det, så skal du stoppe denne vane med det samme.

Mest læste i dag

En nylig eksplosion af et batteri til et el-løbehjul bør minde folk om, at batterier skal behandles med respekt. Sådan lyder det  i hvert fald fra en batteriekspert fra Auckland.

Et batteri, der opladede et el-løbehjul i en lejlighed, eksploderede og efterlod én person i kritisk tilstand. Kraften fra eksplosionen var nok til at sprænge vinduer og flytte møbler. I USA har Federal Aviation Administration (FAA) advaret om ikke at oplade enheder fuldt op, når de tages med på fly på grund af øget brandrisiko.

Ingen af hændelserne kommer som en overraskelse for Peter Simpson, der er direktør for Simpower Battery Specialists.

"Når du arbejder med batterier længe nok, udvikler du en respekt for dem," fortalte han til Nights ifølge mediet RNZ.

"Batterier opbevarer store mængder energi på meget lidt plads. Og hvis du opbevarer den slags potentiale, skal det et sted hen."

Selvom enhver type batteri kan være problematisk, betyder den stigende udbredelse af lithium-ion-batterier, som bruges i alt fra el-køretøjer til telefoner og bærbare computere, at det er blevet mere fremtrædende i de senere år.

Folk skal være opmærksomme på deres kraft, siger Simpson. Som en generel regel efterlader han ikke batterier til opladning natten over, fordi 'ting kan gå galt'. Det gør sig også gældende for telefoner og tablet-pc'er.

"Der kan ske en komponentfejl. Der kan ske alverdens ting. Hvis du lader noget være uden opsyn natten over, tager det ikke lang tid før det udvikler sig og bliver til ild," sagde han.

"Især med lithium-ion-batterier og lignende kan du opleve et fænomen kendt som termisk løb, hvilket sker, når cellen når en bestemt temperatur. Og ved den specifikke temperatur begynder de omkringliggende celler også at løbe, og det kan ikke stoppes. Det resulterer i en bristning eller brand. I så fald vil cellen fortsætte med at brænde, indtil den er færdig."

Når det kommer til at tage en fuldt opladet enhed med på et fly, siger Simpson, at reglerne er forvirrende.

"Retningslinjerne siger, at hvis du sender lithium-ion-batterier under FN-certificeringen eller transportkoden UN3480, må batteriet ikke være mere end 30 procent opladet. Og det er målet på et fragtfly. Så pludselig tager vi dem med om bord på et fly 100% opladet, men det er ikke okay at sende dem 100 procent opladet på et fragtfly," sagde han.

"De seneste oplysninger, jeg har set om dette, antyder, at når batteriet er 100% fuldt opladet, kan det forskelligartede tryk i højden potentielt have en indvirkning på batteriet. Men ofte er enhederne ikke fuldt opladet alligevel. Jeg har rejst med min telefon 100 procent opladet, som jeg er sikker på, de fleste har."

Sådan holder du batterier sikre

Opvarm ikke batteriet: "Tænk på dig selv. Du kan lide stuetemperatur. Batteriet kan også lide stuetemperatur. Hvis det bliver varmere, kan batteriet ikke lide det og potentielt kan det forårsage en bristning eller ild."

Misbrug ikke batteriet: "Skil dem ikke ad eller deformér dem eller behandl dem hårdt. De kan blive deformeret af tryk eller et slag, og det kan forårsage en indre kortslutning."

Overlad ikke batteriet: "Prøv altid at matche opladeren til batteriet. Generelt er det bedst at bruge den originale, fordi den er designet til at oplade det batteri."