Afliver myte: Adskillige begår disse fejl når de vasker tøj

20/08/2023 12:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Fylder du maskinen korrekt? Får du tømt lommerne? Du kan selv gøre mange ting for, at din vaskemaskine lever længere.

Mest læste i dag

Mange faktorer kan forstyrre din vaskemaskines optimale funktion langt før det er nødvendigt. Derfor er der en række gode råd, som det er klogt at følge og være opmærksom på, hvis du ønsker at forlænge din vaskemaskines levetid.

Dette berettes af Ritzau Fokus.

En af de mest væsentlige faktorer er at tømme lommerne grundigt. Det er nemlig særdeles ufordelagtigt for vaskemaskinen, hvis den udsættes for sten, mønter, nøgler og andet affald.

Disse objekter kan nemlig sætte sig fast i pumpen, hvilket kan resultere i betydelige problemer. Dette kan medføre skade på pumpen.

Ligeledes spiller temperaturen, som du vasker tøjet ved, en vigtig rolle. Ofte vælger mange at vaske ved lavere temperaturer for at skåne miljøet. Ikke desto mindre er det en god idé at periodevis vaske ved højere temperaturer.

"Ellers risikerer du, at bakterierne får fodfæste. Dette kan afhjælpes ved at udføre en vask ved 90 grader, muligvis endda med en tom tromle," forklarer Gitte Sørensen.

Du kan sagtens fylde maskinen helt

Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på kalkindholdet i vandet, da dette kræver ekstra vedligeholdelse af maskinen.

Hvis afkalkning af maskinen er nødvendig, er det en fordel at følge anvisningerne i brugsvejledningen for at udføre proceduren.

Hvis du er en af dem, der overvejer at anskaffe en ny vaskemaskine, er det en fornuftig idé at undersøge vandkvaliteten i dit område, inden du træffer beslutningen.

Dette deler Birger T. Christiansen, der fungerer som teknisk konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, en arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for el, VVS og metal.

Det kan dog være vanskeligt at opdage, om kalken har dannet sig i maskinen, da det normalt akkumuleres på bagsiden af tromlen. Man kan dog inspicere sæbeskuffen, hvor det er lettere at observere eventuel kalk.

Derudover bør du også sikre, at maskinen ikke lækker vand. Dette er især relevant for ældre maskiner.

En myte florerer dog også. Det er en almindelig opfattelse, at maskinen ikke bør fyldes helt op - men dette er ikke korrekt.

Faktisk tager maskinen slet ikke skade af at være helt fyldt.

"En maskine med en kapacitet på syv kilo bør også kunne rumme syv kilo tøj. Hvis du vejer den fulde tøjmængde og placerer det i maskinen, vil den typisk være fyldt til randen. Påstanden om, at der skal være plads til en håndbredde, er en myte," påpeger Gitte Sørensen.

Ikke desto mindre er det vigtigt at bemærke, at der ved visse vaskeprogrammer kan være risiko for overfyldning. Dette gælder f.eks. ved vask af store tæpper, som absorberer en stor mængde vand. Dette kan belaste maskinen for meget.

Generelt set er det dog helt forsvarligt at fylde maskinen op til kapacitetsgrænsen.