8 bekymrende indikationer på, at din krop lider af D-vitaminmangel

05/07/2023 09:14

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
D-vitaminmangel er almindeligt forekommende i disse dele af verden, men mange er uvidende om deres egen mangel. Her er 8 betydningsfulde indikationer på, at du lider af D-vitaminmangel.

Mest læste i dag

Mange er klar over, at der kan opstå mangel på D-vitamin i vintermånederne, hvilket kan føre til øget træthed. Men der er faktisk flere andre symptomer, der kan afsløre, om det blot er mild vintertræthed, eller om du bør være opmærksom på alarmerende tegn på D-vitaminmangel.

Så meget D-vitamin har kroppen brug for

Kroppens behov for D-vitamin Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, selvom man også kan få en vis mængde gennem kosten, er det langt fra tilstrækkeligt. Ifølge Sundhedsstyrelsen skal man have i alt 7,5 µg D-vitamin, men de fleste danskere får kun mellem 2 og 4 µg gennem kosten.

Dette fedtopløselige vitamin øger optagelsen af calcium i tarmen, hvilket er nødvendigt for knoglerne og for at muskler og nerver fungerer optimalt. Faktisk kan knoglenedbrydningen øges, når der er mangel på D-vitamin, hvilket kan føre til gangbesvær.

Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger er at få moderat sol om sommeren kombineret med en sund kost, der inkluderer fiskeindtag og eventuelt et D-vitamintilskud året rundt. Dette skulle mindske sandsynligheden for symptomer på D-vitaminmangel.

Alarmerende tegn på D-vitaminmangel

De kliniske symptomer på D-vitaminmangel opstår først, når niveauet i blodet har været under 25 nmol/l i længere tid. Ofte skal det helt ned under 12 nmol/l. Mennesker med mørk hud er særligt udsatte for mangel på disse breddegrader i alle aldersgrupper.

Den øvre grænse for indtag er 25 µg for børn op til 10 år og derefter 50 µg for alle andre aldersgrupper. Det er dog vanskeligt at nå denne maksimale grænse, så der er ingen grund til at frygte at få for meget.

Der er langt større grund til bekymring over de alarmerende tegn på D-vitaminmangel end at spekulere på om man får en overdosis. Faktisk mangler hele 43 procent af danskerne D-vitamin.

8 symptomer på D-vitaminmangel

Nogle af disse tegn kan også være symptomer på andre ting, så det kan være svært at spotte dem. Her er 8 alarmerende tegn på D-vitaminmangel, som du skal holde øje med:

 1. Hyppig sygdom: Manglende D-vitamin kan svække immunforsvaret.

 2. Træthed: Ekstrem træthed og dårlig søvn kan være forbundet med D-vitaminmangel.

 3. Smerte i kroppen: Smerter i muskler og knogler kan være et tegn på alvorlige problemer.

 4. Svaghed: Trætte og tunge muskler kan indikere lavt D-vitaminniveau.

 5. Hovedpine: Hyppig hovedpine om vinteren kan skyldes lavt D-vitaminniveau.

 6. Langsom heling: Sår, der har svært ved at hele, kan skyldes mangel på D-vitamin.

 7. Tyndt hår: Stort hårtab kan være et tegn på D-vitaminmangel.

 8. Hukommelsesbesvær: Svært ved at huske kan skyldes mangel på D-vitamin og er også forbundet med sygdomme som Alzheimers og demens.

Behandling

Start med at konsultere en læge og få testet D-vitaminniveauet for at bekræfte, om det drejer sig om D-vitaminmangel.

Heldigvis kan du selv gøre meget, hvis du lider af mangel. Her er en liste over, hvad du kan gøre:

 1. Tag et D-vitamintilskud.

 2. Få mere sol.

 3. Spis fisk.

D-vitamin i pilleform

Tag D-vitamin som tilskud, men pas på ikke at overdosere. Konsulter lægen, inden du begynder at tage vitaminer.

Sol

80% af den D-vitamin, vi producerer, kommer fra solen. Du skal derfor opholde dig i solen uden solcreme i omkring 20 minutter dagligt om sommeren. Undgå dog solen midt på dagen, når den er stærkest, hvis du ikke bruger solcreme.

Fisk

De fedtholdige fisk som laks og makrel indeholder store mængder D-vitamin. Dog findes der også D-vitamin i fed mælk, æg, kød og nødder, så hvis du ikke kan lide fisk, kan du ty til disse fødevarer.