Så dyrt er det at køre for stærkt her: 90 km/t. koster 14.900 kroner

23/03/2022 09:09

|

Christina Hansen

Foto: Niclas Jensen

Mest læste i dag

På tre dage fik 126 bilister store bøder med hjem for at fræse igennem et vejarbejde. Nogle bliver stadig overrasket over de nyligt forhøjede fartbøder, og færdselsleder opfordrer til at overholde fartgrænserne.

Der venter både klip i kørekortet, betingede frakendelser af førerretten og dyre bøder efter færdselsbetjentes fartkontroller over tre dage i et vejarbejde i Brøndby.

For tiden er kørebanerne snævret ind på Søndre Ringvej på grund af det store anlægsarbejde med den kommende letbane, og forskellige fagfolk arbejder på stedet. 

Der er skiltet med vejarbejde og at fartbegrænsningen er nedsat til 40 kilometer i timen.

Samlet omkring 11 timers målinger viste, at 102 bilister kørte igennem vejarbejdet over 40 procent for hurtigt og nu står til en bøde og en betinget frakendelse af førerretten. 

24 kørte blev målt til at køre over 30 procent for hurtigt og står derfor til et klip i kortet og bøde.

”En del får stadig en slem overraskelse over størrelsen på bøden, og jeg opfordrer til, at man kører nøje efter fartbegrænsningen – så nedsætter man både risikoen for at andre kommer skade og undgår selv bøder og mistet kørekort,” siger politikommissær Claus Stoltenberg, leder af færdselsafdelingen ved Københavns Vestegns Politi.

Fra årsskiftet blev fartbøderne hævet med 20 procent.

”Vi får positive tilkendegivelser fra vejarbejdere og beboere, når vi er ude og måle hastighed. De synes, der bliver kørt stærkt, hvor de arbejder og bor, og vi vil løbende følge op i hele politikredsen,” siger Claus Stoltenberg.

For høj fart koster dyrt

Den højeste bøde på 14.900 kroner gik til en bilist, der kørte 91 kilometer i timen i vejarbejdets 40-zone. Samme forseelse kostede 12.500 kroner sidste år.
Hertil kommer en betinget frakendelse af førerretten, hvilket betyder, at en ny teoretisk og praktisk køreprøve skal bestås.

Laveste bøde på 6.500 kroner venter en bilist, der blev målt til 53 kilometer i timen. Samme forseelse kostede 5.500 kroner sidste år. Dertil kommer et klip i kørekortet.

Målingerne fordelte sig den 10., 16. og 18. marts om formiddagen og ved middagstid på en strækning nær ringvejens haveforeninger og golfbane. 

Sådan udregnes en bøde i vejarbejde med 40 km/t

Eksempel:
Bøde for at køre med 91 km/t:  6.000   
Dobbelt takst pga. vejarbejde:  6.000
Hastighedstillæg o/30 pct.:       1.200
Dobbelt takst pga. vejarbejde:  1.200
Bidrag til Offerfonden:                  500
Samlet bøde                            14.900