Politi: Vi har brug for flere af disse danskere

22/12/2021 09:15

|

Christina Hansen

Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Mest læste i dag


Stor forskel på tilslutningen til Nabohjælp-ordningen i de otte syd- og sønderjyske kommuner

Antallet af indbrud er faldet kraftigt fra 2019 til i år i Syd- og Sønderjylland. Der var 1562 indbrud i private hjem de første ti måneder 2019, mens der var 865 i samme periode i år, hvilket svarer til et fald på 45 procent. Nabohjælp kan være med til at fastholde den gode udvikling. 

”Vi ved, at aktiv Nabohjælp kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud. Dels ved den koordinerede feriehjælp, som vi alle kender, men også ved at naboer er synlige og aktive, så tyven fornemmer, at der er stor risiko for at blive opdaget”, siger leder af forebyggelsessektionen ved Syd- og Sønderjyllands Politi vicepolitiinspektør Christian Østergård.

Knap 17.000 syd- og sønderjyder har hentet Nabohjælps app og er dermed klar til at samarbejde om at forebygge indbrud i deres nabolag. 

”Jo flere der tilslutter sig ordningen, jo sværere bliver det at være indbrudstyv, så vi vil meget gerne have langt flere med. Nabohjælp er et af de tiltag, du kan nå at etablere inden jul, så dit hus ikke skal være alene hjemme. Og så er det gratis”, siger Christian Østergård.

Men der er stor forskel på tilslutningen til Nabohjælp-ordningen i de otte syd- og sønderjyske kommuner. Den største tilslutning er i Sønderborg, hvor 47 husstande pr 1000 indbyggere er med. I Esbjerg og Aabenraa er tilslutningen også relativt høj med hhv. 43 og 39 husstande pr 1000 indbyggere.

I Haderslev, Varde og Vejen Kommuner er omkring 33 husstande pr 1000 indbyggere tilsluttet Nabohjælp, mens det på Fanø er 21 og i Tønder Kommune er 26 husstande pr 1000 indbyggere med.

En af de forholdsvis få, der er med i Tønder, er pensionist Kurt Vogt, de har været nabohjælper i mange år.

”Jeg har selv brugt ordningen, da jeg for nogle år siden hørte en tyv, der ville bryde ind i min garage. Jeg fik ham jaget væk og skyndte mig så at advare naboerne via Nabohjælp-appen”, fortæller Kurt Vogt.

Et af de mest effektive og simple råd mod indbrud er da også, at man i nabolaget deler viden, hvis man ser noget mistænkeligt eller har kendskab til indbrud i kvarteret. 
 
”Det er en rigtig god ide. Det er ikke mange dage siden, jeg fik en advarsel gennem appen om to mistænkelige personer i nabolaget. Så bliver man ekstra opmærksom”, fortæller Kurt Vogt, der også bruger appen til at holde styr på, hvilke naboer der er på ferie, så han kan holde ekstra øje med deres hjem i ferieperioden.

Appen giver mulighed for at danne netværk med alle nabolagets nabohjælpere, skrive, læse og kommentere advarsler, arrangere feriehjælp og koordinere en fokuseret indsats, hvis der er tyve på spil i nabolaget.
 
Appen kan downloades i App Store  eller i Google Play .