Politi: Pas på! Dette glemmer en del

06/08/2021 09:59

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Skolestart: Pas på de nye i trafikken

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi de næste uger holde et ekstra skarpt øje med færdslen på skolevejene i politikredsen

Børnenes sommerferie er ved at være slut og et nyt skoleår begynder for de flestes vedkommende på mandag.

Det betyder mange nye trafikanter på vejene, som det er vigtigt, at vi alle passer ekstra godt på.

Derfor vil Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi de næste uger holde et ekstra skarpt øje med færdslen på skolevejene i politikredsen - og ikke tøve med at uddele bøder, hvis man overtræder lovgivningen.

Politiets erfaringer viser desværre, at mange bilister ofte har så travlt med at bringe deres egne børn sikkert til skole, at de glemmer at vise hensyn over for andres børn, der cykler eller går på vej til skole.

Der er desuden en del forældre, der glemmer at spænde deres børn fast i sikkerhedssele eller autostol, ligesom de ofte også selv glemmer at bruge sikkerhedsselen.

Samtidig er der ind i mellem forældre, der skaber kaos og utryghed ved at parkere uhensigtsmæssigt og ulovligt, når de sætter deres børn af ved skolerne, og mange trafikanter respekterer ikke skolepatruljernes arbejde. 

"Vi vil gerne opfordre alle trafikanter til at optræde ekstra hensynsfuldt og opmærksomt specielt i de kommende uger, hvor det for mange af de mindste er første gang, de skal færdes i trafikken. Egentlig drejer det sig måske bare om at komme ud af døren 10 minutter før, man plejer, så der er god tid til at aflevere sit barn uden at glemme hverken sikkerhedsseler eller færdselsreglerne," siger politiinspektør Tom Trude.

Man kan følge med i resultaterne af politiets færdselskontroller på politi.dk under de daglige uddrag fra døgnrapporterne. 

Ti gode trafikråd til forældre med mindre børn

1. Øvelse gør mester. Det er ikke nok at tale om sikker trafik, der skal øvelse til. Træn derfor ruten til skolen sammen rigtig mange gange, så sikrer du, at de gode vaner sidder ’fast’ hos barnet – også når han/hun engang skal tage vejen alene. Tal også om, hvad I skal huske at kigge efter og passe på.


2. Vælg den sikreste rute til skolen, ikke den hurtigste. En sikker rute er eksempelvis via gang- og stisystemer, gangbroer og -tunneller og lyssignaler, dér hvor I skal krydse vejen.


3. Er det svært at få tid til at cykle eller gå sammen til skole hver dag, så kan I med fordel vælge en ugentlig gå- eller cykledag. Det giver både motion og god træning i trafikken for dit barn. 


4. Har I meget langt til skole, kan I evt. parkere bilen et stykke væk fra skolen og gå det sidste stykke vej sammen, så dit barn får erfaringer med at gå i trafikken.


5. Lær dit barn de basale regler i trafikken. Fx: Stop ved rødt lys og ved kantstenen, se dig for til begge sider, gå kun over vejen på sikre steder, hvor man kan orientere sig ordentligt mv. 


6. Hvis I cykler sammen, så husk hjelmen, og lær dit barn at give tegn til stop og tegn for at dreje, så de andre trafikanter kender jeres intentioner. 


7. Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne, for børn har ikke det samme overblik, som du har. 


8. Husk at du er rollemodel for dit barn – han/hun ser i høj grad på, hvad du gør, og ikke hvad du siger. Hvis du ikke selv bruger cykelhjelm og ofte går over for rødt, så er det svært for dit barn at forstå, at han/hun skal opføre sig anderledes.


9. Tjek evt. om skolen har en trafikpolitik, som handler om skolens regler og indsatser på området.

Læs mere på www.sikkertrafik.dk