Siden Syd- og Sønderjyllands Politi satte massivt ind over for uro i Aabenraa centrum er der skrevet 549 sager.
Det er foreløbigt blevet til 90 fartbøder i forbindelse
med Syd- og Sønderjyllands indsats mod uro i
Aabenraa. (Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi)
549 sager er det foreløbigt blevet til i den massive indsats Syd- og Sønderjyllands politi den seneste tid har gennemført for at komme en gruppe yngre menneskers utryghedsskabende adfærd i Aabenraas midtby til livs.
Borgerne i området anmeldte i tiden omkring den 1. november i stigende omfang tilfælde med generende kørsel og affyring af kanonslag i området omkring Madevej i Aabenraa. Det fik Syd- og Sønderjyllands Politi til at sætte massivt ind. En indsats der har betydet langt mindre uro.
Blandt de mange sager er 233 sager om uro og uorden af forskellig art, 40 handler om hærværk og 23 om generende kørsel, mens 36 gælder overtrædelser af fyrværkeriloven.
Indsatsen er bredt funderet og 38 procent af sagerne – 208 sager - handler om overtrædelser af færdselsloven. Heraf er langt de fleste hastighedssager. Der er udskrevet 90 fartbøder i forbindelse med indsatsen. De fleste har kørt mellem 66 og 80 km/t på veje, hvor grænsen er 50.
”Men vi har også oplevet flere tilfælde, hvor der er blevet kørt mere end 81 km/t i byen og det betyder en betinget frakendelse af kørekortet. En del har været over 90 km/t”, fortæller operativ leder af færdselsafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi politikommissær Mads Bruhn Lund.
En stor del af sagerne bunder i, at køretøjet er blevet modificerede for at få et smartere udtryk i bilejernes øjne. 23 af sagerne handler om fejl ved lygter.
”For eksempel kan baglygterne være blevet tonede og det betyder, at andre trafikanter har vanskeligt ved at skelne mellem bilens baglygter og bremselyset. Det kan give farlige situationer i trafikken”, siger politikommissær Mads Bruhn Lund.
En del lygter er ikke justeret korrekt og kan blænde andre trafikanter. Og så har en del af bilerne fået monteret Xenon-pærer, selv om hverken bilen eller lygten er godkendt til det.
”Den type pærer udvikler meget varme og der er høje krav til godkendelse, fordi der er stor brandfare ved at bruge dem”, forklarer Mads Bruhn Lund.
Færdselsbetjentene ser også en del tilfælde, hvor bilen er sænket eller hvor dækkene rager ud over skærmkassen.
”Begge dele er farligt i trafikken. Når dækkene rager ud, kan de ramme bløde trafikanter”, siger færdselslederen.
Andre populære ændringer af køretøjerne er at fjerne tildækningen af luftfiltre, så bilerne larmer mere, ligesom det er meget brugt at sætte streamers i vinduer eller hænge ting op i forruden.
”Hvis man ikke har fuldt udsyn i bilen, så tilsidesætter man sikkerheden og hvis bilen larmer mere end tilladt, så generer man andre mennesker, ligesom bilen udleder mere CO2 og medvirker til øget luftforurening”, siger politikommissær Mads Bruhn Lund.
Ud over de sager, der handler om ændringer af køretøjerne, er der givet bøder for andre overtrædelser af færdselsloven. Det handler både om kørsel uden kørekort og uden førerret, at køre over for rødt lys, tale i mobil under kørslen og køre i påvirket tilstand.
”Når det handler om mangler ved køretøjerne, så giver vi en bøde for at overtræde færdselsloven og i mange tilfælde bliver bilen efterfølgende indkaldt til syn, så man kan tjekke, om der er rettet op på fejlene. I alle tilfælde handler det om at øge færdselssikkerheden for både bilejere og alle andre, siger operativ leder Mads Bruhn Lund.
Syd- og Sønderjyllands Politis indsats i området fortsætter. Ring 114 hvis du oplever uro eller har tip til politiet.