Politi: Hver fjerde glemmer dette - det har konsekvenser

16/11/2021 08:33

|

Christina Hansen

Foto: Niclas Jessen

Mest læste i dag


I flere end hvert fjerde tilfælde af indbrud i oktober gjorde borgerne i Syd- og Sønderjylland det nemt for tyven: De låste ikke døren eller lod vinduer stå åbne.

Syd- og Sønderjyllands Politi har undersøgt indbrud i private boliger i politikredsen i oktober i år. I 28 procent af tilfældene har tyven kunnet komme ind i et hus, fordi yder- eller terrassedøren ikke har været låst eller fordi et vindue har stået åbent.

Risikoen for indbrud er generelt faldet kraftigt i Syd- og Sønderjylland de seneste år. De første ni måneder af i år var der 677 indbrud i Syd- og Sønderjylland, mens der i samme periode 2019 blev begået 1253 indbrud. Det vil sige et fald på 46 procent. Sammenlignet med 2020 er faldet 25 procent.

Politikredsen modtog i oktober i år anmeldelser om i alt 113 indbrud i private beboelser. I 32 tilfælde har tyven kunnet bevæge sig ind i et ulåst hus, enten fordi yder- eller terrassedøren ikke har været låst eller fordi et vindue har stået åbent.

Omregnet til procent svarer det til, at 28 procent – eller flere end hvert fjerde indbrud – kunne undgås, hvis dørene havde været låste eller vinduerne lukkede.

Det høje tal overrasker vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.

- Der kan være mange årsager til, at borgerne ikke har låst yderdøren eller har ladet vinduet stå åbent. Det kan være en forglemmelse. Og der kan også være tale om en vane. Men vi vil i hvert fald kraftigt opfordre til, at alle låser og lukker konsekvent efter sig. På den måde kan man med en enkelt håndbevægelse gøre det meget mere bøvlet at være indbrudstyv, fremhæver Chr. Østergård.

Den 8. november fik Syd- og Sønderjyllands Politi anmeldt endnu et indbrud, hvor dørene til hjemmet ikke havde været låst. Fra en lejlighed i Holsted blev der stjålet 10.500 kroner ved et indbrud. Der var ingen opbrudsmærker på hverken døre eller vinduer og beboeren forklarede, at hun ofte gik hjemmefra uden at låse dørene.

Det er dog ikke kun dørene, der skal låses. Det gælder også haveskure og garager:  

- Indbrudstyve tager ikke altid indbrudsværktøjet med hjemmefra i tilfælde af, at de bliver stoppet af en patrulje. Tyvene finder i stedet redskaberne i et uaflåst redskabsskur eller en ulåst garage. Derfor kan man gøre det svært for indbrudstyvene, hvis man konsekvent også låser sit skur og sin garage, anbefaler Chr. Østergård.

Fakta:
Sådan sikrer du dine døre bedre 
• Installer indvendig lås på yderdøre så det bliver sværere for tyven at komme ud med større tyvekoster. Det gælder fx på terrassedøre, der er tyvens foretrukne udgang, da han nemmere kan flygte med genstandene uden at blive opdaget.