Pas på! Dette kan være ulovligt ved årsskiftet

02/12/2021 09:56

|

Christina Hansen

Foto: Boligsiden

Mest læste i dag

Nye regler for kølemidler i varmepumper gør det særligt vigtigt for kunderne er være opmærksomme på, hvilken model de vil have installeret.

Når rådhusklokkerne slår det nye år i gang, er det samtidig slut med at installere en række varmepumper. Ny lovgivning forbyder de varmepumper, der ikke kan leve op til den såkaldte fem tons-regel, som skal mindske risikoen for udledning klimaskadelige kølemidler fra varmepumper i atmosfæren.

”De nye regler træder i kraft ved årsskiftet og har alene betydning, hvis varmepumpen installeres efter denne dato, men med de forsinkelser, som mange oplever på grund af manglende leverancer, er det desværre et problem, en del risikerer at havne i. Derfor er det en god idé at tale med din installatør for at sikre, at din kommende varmepumpe stadig er lovlig, hvis den installeres efter årsskiftet,” siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.

Man skelner groft sagt mellem to typer af luft/vand-varmepumper. Monoblok-anlæggene er fabrikssamlede, mens splitanlæggene bliver samlet på installationsstedet, hvor der bliver påfyldt kølemiddel.  Det er typisk splitanlæggene, der falder for de nye regler, som skal mindske udslippet af drivhusgasser gennem hele varmepumpens levetid.

Ekstra juletravlhed

De nye regler skaber i øjeblikket ekstra travlhed hos installatørerne. Det gælder blandt andre fynske Særslev Blik & VVS, som skal nå at installeret en række varmepumper, før de ved årsskiftet bliver ulovlige. Ellers vanker der bøder og i værste fald fængselsstraf til installatøren.

”De bliver lavet færdige inden nytår. Jeg tør simpelthen ikke andet,” siger Søren Andersen, der er autoriseret gas- og vandmester nær Søndersø.

Særslev Blik & VVS har seks af den slags pumper liggende på lager, som nu skal installeres inden nytår. Det er meget for et firma med syv ansatte inklusive installatøren selv, når der i forvejen bliver løbet mere end almindeligt stærkt i branchen i øjeblikket.

Søren Andersen bestilte varmepumperne i sommer, men på grund af den generelle materialemangel, er de først blevet leveret nu. Derudover er der stadig usikkerhed om to af projekterne, som er afhængige af tilskud fra Bygningspuljen.

”Kunderne har fået at vide, at de senest får besked fra Energistyrelsen om tilskuddet ved årsskiftet, men hvad hjælper det, når varmepumpen senest skal være sat op der?” spørger Søren Andersen retorisk.

TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer installatørerne til at tage kontakt til grossister og leverandører, hvis de skulle ”brænde inde” med nogle varmepumper op mod nytår.

”De har ofte mulighed for at kanalisere varmepumperne til andre lande i EU, hvor reglerne endnu ikke er trådt i kraft,” siger Troels Hartung.