Nyt tilbud til disse danskere

21/09/2021 11:43

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Fra d. 1. oktober kan personer i øget risiko og andre udvalgte grupper blive gratis vaccineret mod influenza, og Sundhedsstyrelsen opfordrer til at tage imod tilbuddet.

Vaccination beskytter mod et alvorligt sygdomsforløb med influenza, og særligt i år er det vigtigt, at de personer, der får et gratis tilbud, tager imod det.

Det er det, fordi COVID-19 stadig cirkulerer i samfundet, og fordi der er risiko for infektioner generelt, nu hvor vi igen ser mange mennesker i vores hverdag, det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

”Influenzavaccination beskytter de sårbare og er med til at mindske sygdom i samfundet, og dermed også belastningen på sygehusene. Derfor håber vi på en ekstra høj tilslutning i år,” siger overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.

Vaccinationen er gratis for millioner af danskere

Influenzavaccination er gratis for en række udvalgte grupper, som er i særlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb hvis de får influenza.

Det gælder personer over 65 år, hvis immunforsvar naturligt svækkes med alderen, og personer, der lever med en kronisk sygdom, gravide i 2. og 3. trimester, svært overvægtige og andre personer, der er i særlig risiko for svær influenzasygdom.

”For langt de fleste danskere er influenza ikke en alvorlig sygdom. Men for nogle personer kan influenza udvikle sig meget alvorligt og i værste fald være livstruende. Der er hvert år mellem 1.000 og 2.000 danskere, der dør som følge af komplikationer af influenza. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at personer i særlig risiko tager imod vaccinationstilbuddet,” siger Bolette Søborg.

Er man omfattet af det gratis vaccinationstilbud, kan man bestille tid til vaccination hos lægen, møde op på apoteket eller henvende sig der, hvor man plejer at blive vaccineret.

I foreløbigt de første tre uger er influenzavaccinerne reserveret til de målgrupper, der er omfattet af det gratis vaccinationsprogram, og det er altså ikke muligt for andre selv at købe en vaccine.

Børn fra 2-6 år tilbydes gratis vaccination

Som noget særligt for denne influenzasæson tilbydes børn fra 2-6 år gratis vaccination mod influenza.

Både for at beskytte dem og deres nærmeste, herunder mindre søskende og bedsteforældre, mod alvorlig influenzasygdom og fordi børn spiller en stor rolle i spredningen af influenza i samfundet, da de er meget smitsomme, når de har influenza.

”Vi står i en særlig situation i år, og derfor vil vi gerne forebygge al den sygdom, som vi kan. Det gælder både i de mange børnefamilier, hvor trivslen har været under pres på grund af de mange dage væk fra hverdagen under epidemien, og blandt sårbare, der typisk er i øget risiko for alvorlig sygdom, uanset om de bliver smittet med COVID-19 eller influenza. Og så vil vi selvfølgelig gerne passe godt på sundhedsvæsenet og aflaste det mest muligt,” siger Bolette Søborg.

Gratis vaccination til sundheds- og plejepersonale

Set i lyset af den nuværende situation med COVID-19, tilbydes også social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker, læger og andet sundheds- og plejepersonale med tæt kontakt til personer i særlig risiko, vaccination mod influenza.

Både for at beskytte personalet mod influenza, men også for at beskytte særligt udsatte borgere og patienter samt understøtte modstandsdygtigheden i sundheds- og plejesektoren.

Sundhedsstyrelsen gennemfører i efteråret en oplysningskampagne, der skal sikre, at så mange som muligt bliver opmærksomme på vaccinationstilbuddet.