Mand idømmes straf for svindel med covid19-midler

05/01/2022 14:51

|

Christina Hansen

Foto: Shuterstock

Mest læste i dag

En 31-årig mand er blevet idømt fem års fængsel for bedrageri og svindet med covid19-midler i den første straffesag i den nye Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).f

En 31-årig mand fra Nyborg blev tirsdag ved retten i Svendborg idømt fem års ubetinget fængsel for at have svindlet med covid19-midler og begået databedragerier for omkring 10 mio. kroner. Den 31-årige er den fjerde person, der er blevet dømt i sagen. 

Efter flere måneders efterforskning slog politiet i april 2021 til og anholdt flere personer primært på Fyn, bl.a. den 31-årige, der siden har siddet varetægtsfængslet. Det begyndte som en efterforskning af en narkosag, men efter at have undersøgt de anholdtes computere og telefoner, tog sagen en drejning og kom også til at handle om omfattende bedragerier.

I retten blev den 31-årige dømt for databedrageri af særligt grov beskaffenhed ved i en lang række tilfælde at have skaffet sig forskellige personers id-oplysninger og brugt dem til at søge banker og lånevirksomheder om lån. Retten fandt det bevist, at den 31-årige på den måde havde begået databedragerier for ca. 10 millioner kroner. 

Gav falske oplysninger og fik lønkompensation

Derudover blev den 31-årige dømt for under særligt skærpende omstændigheder at have begået socialbedrageri ved uberettiget at have fået lønkompensation til to virksomheder via covid19-hjælpepakker. 

”Som medindehaver af to virksomheder fik den 31-årige af flere omgange udbetalt over 300.000 kroner ved bl.a. at lave forfalskede ansættelsesbeviser, og derved frembragte han et falsk billede af, hvor mange og hvilke medarbejdere, han havde ansat, ” forklarer specialanklager i NSK Vest, Morten Rasmussen. 

Ud over de fem års fængsel blev den 31-årige dømt til at betale erstatning til finansieringsselskaberne og til staten. 

Erkendte alle forhold

”Det er tale om meget omfattende og organiseret form for svindel og bedragerier, som den 31-årige sammen med flere andre har stået bag, og jeg er især tilfreds med, at han nu er idømt en længere ubetinget fængselsstraf på baggrund af et meget vellykket efterforskningsarbejde”, siger Morten Rasmussen. 

Den 31-årige erkendte alle forhold og modtog dommen. Den 31-årige blev varetægtsfængslet efter dommen. 

Tre andre er allerede blevet dømt i sagen, mens en femte mand, der p.t. sidder varetægtsfængslet, endnu afventer sin dom.