Læger kommer med stor advarsel i forbindelse med Covid-19

06/09/2021 10:47

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Flere patienter har i forbindelse med at været smittet med corona brugt ivermectin - hestemedicin, til at behandle sygdommen.

Det er nu så stort et problem at Lægemiddelstyrelsen i USA og Danmark advarer mod det.

Flere patienter i den amerikanske delstat Oklahoma har været indlagt for overdosering af præparatet, som de har taget, for at bekæmpe corona.

"Der er en grund til, at du skal have en recept for at tage den her medicin. Og det er, fordi det kan være farligt, siger Oklahoma-lægen Jason McElyea til BBC.

Ivermectin bruges oftest som ormekur til heste.

I mindre doser kan præparatet også bruges til mennesker, blandt andet til bekæmpelse af fnat.

Nu er flere patienter dog indlagt, fordi de har taget en overdose af ivermectin.

Det lægger et hårdt pres på et i forvejen presset sundhedsvæsen i USA.

"Skadestuerne er nu så overfyldte, at vi har svært ved at give skudofre den bedst mulige behandling," siger Jason McElyea til KFOR, en radiostation i Oklahoma.

I Danmark advarede Lægemiddelstyrelsen også mod brugen af ivermectin som middel mod coronavirus, tilbage i marts måned.

"Ivermectin er et præparat, der ligesom hydroxychloroquin, D-vitamin og zink er blevet fremhævet på sociale medier og via medierne som effektivt til behandling af covid-19, uden at der har været dokumentation for det fra større forsøg," skrev Lægemiddelstyrelsen dengang i en pressemeddelse.

Der forelægger ikke dokumentation for, at ivermectin skulle virke mod coronavirus, det oplyste Lægemiddelstyrelsen tidligere, på baggrund af, at det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) havde gennemgået forskningen på området.

"Der har været studier fremme med varierende resultater, hvor nogle viste effekt, mens andre ikke gjorde. Derfor er det fint, at EMA har set på de samlede data og nu konkluderer, at man ud fra nuværende tilgængelige data ikke bør anvende ivermectin mod covid-19, medmindre det er som led i et klinisk forsøg," sagde Hanne Lomholt, konstitueret chef for enheden Regulatorisk og Klinisk Evaluering i Lægemiddelstyrelsen dengang.

Trods denne udmelding efterspørger danskerne stadig præparatet ifølge DR.

Efterspørgslen skulle i følge mediet ske i lukkede Facebook-grupper, hvor medlemmer deler erfaringer om, hvor og hvordan man kan få fat i produktet.