Her er listen: Disse tiltag vil danskerne gerne have gjort lovpligtige

17/03/2022 08:20

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

Selvom vi danskere elsker at cykle, så er vi ikke altid lige gode til at køre pænt, når vi sidder på den tohjulede. Og i en ny stor undersøgelse løfter danskerne nu sløret for, hvilke nye tiltag for cyklister, de mener kan gøre trafikken mere sikker.

Uopmærksomhed, egoisme og høj fart. Det er ofte ord, der bliver sat på danske bilisters opførsel i trafikken, men faktisk er det også en betegnelse, som rigtig mange danskere sætter på cyklisters opførsel herhjemme. 

Det viser en ny rundspørge, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige, hvor de adspurgte er blevet bedt om at pege på nye regler for cyklister, der kan være med til at gøre trafikken mere sikker. 

Og her er det mest udbredte ønske blandt danskerne, at det skal være lovpligtigt for alle at bære cykelhjelm, når man cykler, hvilket hele halvdelen af de adspurgte tilslutter sig. 

Ifølge Henrik Sagild, der er direktør for Skade i Gjensidige, er det et forslag, der kan give rigtig god mening, men som samtidig kan have nogle negative følgevirkninger. 

”Hovedskader er det absolut farligste for cyklister, og derfor vil lovpligtig cykelhjelm uden tvivl redde liv. Derfor bør vi alle bære cykelhjelm, når vi bruger cyklen. Men vi ved fra en række undersøgelser, at et sådant lovindgreb kan få en del til at droppe cyklen, hvilket både er dårligt for miljøet og den generelle folkesundhed,” siger Henrik Sagild, der samtidig peger på andre ting såsom kampagner og billigere cykelhjelme, som mulige alternativer. 

På en klar andenplads over ønsker til nye regler for cyklister finder vi et forbud mod at høre musik i høretelefoner, som 44 procent af de adspurgte peger på. 

Herefter er det ønsker om et lignende forbud mod at tale i telefon i headset, generelt hårdere straffe til cyklister og begrænsninger af el-cyklers tophastighed, som omkring hver fjerde dansker gerne så indført.

Forslag til regler der ifølge Henrik Sagild næsten alle har fokus på at afhjælpe en af de største årsager til, at cyklister ender i trafikuheld: Nemlig uopmærksomhed.

”Når el-cykler ender i uheld, ser vi ofte, at høj hastighed spiller en rolle, fordi der er mindre tid til at forudse en farlig situation og at bremse op. Ligeledes kan cyklister med høretelefoner have vanskeligt ved at holde fuldt fokus på trafikken og samtidig have svært ved at høre, hvad der foregår omkring dem. Et forbud mod at høre musik på cykelturen er næppe en idé, som cyklisterne vil synes om, men det fortæller bare noget om, at vi kan være mere opmærksomme, når vi hopper på cyklen,” siger Henrik Sagild.

Undersøgelsens resultat:

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i november/december 2021 blandt 1543 repræsentativt udvalgte danskere.

Synes du, at en eller flere af følgende ting bør indføres i trafikken?

  • Lovpligtig cykelhjelm for alle cyklister 50 pct
  • Forbud mod at høre musik i høretelefoner 44 pct
  • El-cyklers fart skal begrænses 24 pct
  • Hårdere straffe for lovovertrædelser af cyklister 26 pct
  • Forbud mod at snakke i telefon med headset 25 pct
  • Lovpligtig cykelhjelm kun for børn 15 pct