Efter fald på 40 procent: Nu stiger risikoen betydeligt

15/09/2021 09:38

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

Efter et massivt fald i antallet af indbrud under nedlukningen forventer Alm. Brand en stigning i anmeldelser efter genåbningen af samfundet.

Efter mere end et år med hjemmearbejde og begrænset rejse- og sociale aktiviteter har indbrudstyvene haft svære vilkår. Nu er samfundet genåbnet, og vi begynder igen at være mere væk fra hjemmet.

Det vil få antallet af indbrud til at stige, vurderer forsikringsselskabet Alm. Brand.

”Når et samfund lukker ned, er det naturligt at visse former for kriminalitet bliver besværliggjort. Under nedlukningen har vi set et historisk lavt antal af indbrud, og den tendens er fortsat ind i 2021, men det forventer vi desværre ikke fortsætter,” siger Brian Wahl Olsen, direktør for skadepartnerskaber og forebyggelse i Alm. Brand, og fortsætter:

”Indbrudstyvene er nemlig ikke forsvundet. Og i takt med genåbningen vil huset igen stå tomt i dagtimerne, og vi kommer til at se flere indbrud i vores hjem.”

I 2020 oplevede Alm. Brand et fald på næsten 40 pct. i antallet af indbrud sammenlignet med 2019. Og i første halvår af 2021 har man set et yderligere fald på 30 pct. hvis man sammenligner med samme periode fra 2020. Tendensen er fortsat ind i juli og august.

Lær af corona-vanerne

Under coronakrisen har vi taget flere gode vaner til os og blandt andet været bedre til at holde øje med og hjælpe hinanden. Brian Wahl Olsen håber, at vi holder fast i flere af disse vaner, da de kan være med til at sætte en stopper for indbrudstyven.

”Hovedårsagen til det rekordlave antal af indbrud skyldes, at vi alle har været hjemme under coronakrisen. Og indbrudstyve frygter at blive set, så hvis vi kan blive ved med at være opmærksomme på og hjælpe hinanden, som vi har gjort under corona, tror jeg, at vi kan holde antallet af indbrud en smule nede,” siger Brian Wahl Olsen.

Når man tager på arbejde, skal man for alt i verden ikke ty til de gamle vaner og lægge en nøgle under måtten.

”Efter en masse hjemmearbejde og nu sommerferie er der en sandsynlighed for, at vi er blevet lullet ind i en falsk sikkerhed og tænker, at indbrud ikke længere er en risiko, men det er det desværre stadigvæk. Man skal derfor ikke gemme en ekstra nøgle under måtten, som nogle har for vane,” siger Brian Wahl Olsen.

Sådan kan du undgå de fleste indbrud:

  • Anskaf en tyverialarm tilsluttet en alarmcentral. Den sikrer dig, når du ikke er hjemme, men faktisk også når du er hjemme.
  • Opbevar aldrig en ekstra nøgle under måtten eller i blomsterkrukken. Tyven kender nemlig gemmestederne.
  • Skift gamle låse til nyere og mere sikre.
  • Få sat vindueslåse på dine vinduer – særligt kældervinduer og vinduer i stueplan, der ikke kan ses fra vejen.
  • Læg værdigenstande som tablets og smykker væk, så de ikke kan ses gennem vinduerne.
  • Skal du ud om aftenen? Så få det til at se ud, som om der er nogen hjemme ved at have lys tændt. Brug f.eks. tænd-og-sluk-ure.
  • Skal du på ferie? Få en nabo til at holde øje med huset. Bed også gerne naboen om at tømme postkassen, bruge skraldespanden, parkere deres bil i din indkørsel m.m., så det ser ud til, at der er nogen hjemme hos jer.
  • Sørg for at dine havestiger er låst fast, så tyvene ikke kan bruge dem til at komme ind via 1. sal.