Advarsel: Fald ikke i denne fælde

24/03/2022 09:04

|

Christina Hansen

Mest læste i dag

Forbrugerne skal være skeptiske overfor investeringer i kryptovaluta, fordi det uregulerede marked tiltrækker svindlere. Modsat investeringer i aktier og obligationer har forbrugeren ingen særlig beskyttelse på kryptomarkedet. Samtidig risikerer forbrugere også i højere grad få stjålet deres opsparing eller på anden måde blive narret.

De europæiske tilsynsmyndigheder har netop udsendt en advarsel til de forbrugere, der investerer i kryptovaluta.

Derfor supplerer Finanstilsynet nu sin tidligere advarsel fra efteråret til almindelige investorer om de risici, der følger med, når man investerer i kryptovaluta.

”Det er desværre et budskab, som vi ikke kan gentage ofte nok - hvis du investerer i kryptovaluta, skal du være forberedt på at kunne tabe alle dine penge, og du skal være mere end almindelig vaks for at undgå at købe katten i sækken. Kryptovaluta er meget volatile investeringer, der kan både stige og falde meget på kort tid. Derudover er det uregulerede marked et Eldorado for svindlere. I Finanstilsynet plejer vi at sige, at forbrugeren skal kunne have berettiget tillid til de finansielle produkter. Det er desværre ikke altid tilfældet på kryptomarkedet,” siger kontorchef Ulla Brøns Petersen.

Svindel på et ureguleret marked

Ofte befinder svindlerne sig omme på den side af jorden, og forbrugeren kan ikke regne med samme hjælp, som hvis forbrugeren handler med regulerede finansielle produkter som aktier og obligationer. Forbrugeren kan anmelde svindel til dansk politi, men ofte vil efterforskningen bliver givet videre til udenlandske myndigheder.

”Kryptovalutaer, kryptobørser og investorerne, er yndede mål for hacking og svindel. Det skyldes kombinationen af mediehypen om kryptovalutaer, en fortælling om den hurtige og store gevinst, samt at det er en svær teknisk øvelse at investere i kryptovalutaer. Derfor søger forbrugere hjælp til disse investeringer. Men på grund af den manglende regulering, er det svært for forbrugerne at skille skidt fra kanel. Svindlere udnytter denne situation. Derfor ser vi frem til, at der er ny EU-lovgivning på trapperne,” siger Jon Hasling Kyed, vicekontorchef i Finanstilsynets fintech kontor.

EU-lovgivning på trapperne

Finanstilsynet er opmærksom på problemerne på kryptomarkedet og arbejder i EU med nye regler, som skal beskytte forbrugerene bedre. EU-parlamentet har netop stemt for et udkast til de nye regler. Derefter skal der opnås enighed mellem alle EU-landene. Finanstilsynet forventer, at reglerne træder i kraft fra 2024.

Fakta: Sådan spotter du en svindler

Kryptomarkedet tiltrækker svindlere, der forsøger at narre folk til at investere i falske muligheder for kryptoinvesteringer. Investoren skal være opmærksomhed, have en sund skepsis og kigge efter disse faretegn:

  • Løfter om meget høje afkast – lyder det for godt til at være sandt, så er det det nok.
  • Kendisser eller myndigheder, der anbefaler en kryptoinvestering, er et sikkert tegn på, at der står en svindler bag.
  • Fremmede personer, der kontakter dig via sociale medier, e-mails eller tekstbeskeder med et godt investeringstilbud er også tegn på en svindler.  
  • Identiteten på en person eller et mæglerfirma, der vil sælge kryptoaktiver, kan ikke bekræftes.
  • Investeringsmægleren beder om, at du deler følsomme personlige oplysninger som f.eks. dine kortoplysninger, kodeord og lignende – del dem ikke med nogen.
  • Investeringsmægleren beder dig om at betale til flere eller konstant skiftende bankkonti.