Når unge flytter hjemmefra og eventuelt køber deres første bolig, opstår der nye udgifter, som f.eks. til en vaskemaskine på badeværelset eller en speciallavet radiatorskjuler.
Disse udgifter kan være høje, og derfor vælger mange unge at benytte sig af det, der populært kaldes sort arbejde.
Faktisk har hver fjerde ung mellem 18 og 29 år betalt en håndværker sort, uden at få en kvittering for det udførte arbejde, i løbet af de seneste tre år. Det viser en undersøgelse udført af YouGov for Gjensidige.
Selvom der kan være penge at spare ved at undlade regningen, som når den nye vaskemaskine skal installeres, er det en dårlig idé af flere grunde, siger Lene Rasmussen, skadedirektør hos Gjensidige.
”Først og fremmest er det ulovligt, men uden en regning får man heller ingen garanti for arbejdet. Det kan virke som en billig løsning, men i længden kan det blive dyrt, hvis der opstår skader under renoveringen, og der ikke findes en regning.”
Ikke kun regningen går tabt
Håndværkere er normalt forpligtet til at give garanti på det arbejde, de udfører, men denne garanti forsvinder, hvis der ikke foreligger en regning. Ifølge Lene Rasmussen er risikoen ikke værd at tage, og hun opfordrer til at betale det ekstra for en korrekt faktura.
”Jeg forstår, at det kan være svært økonomisk, især som ung førstegangskøber, men det kan ikke betale sig at miste garantien og samtidig medvirke til skatteunddragelse. Med en regning kan man være sikker på at overholde loven og have garanti, hvis noget går galt.”
Garantien er vigtig, hvis der senere viser sig problemer med det udførte arbejde. I værste fald kan man stå med en stor regning, hvis man sælger boligen, og køberen opdager skader, der kan spores tilbage til arbejdet, som blev udført uden en kvittering.
Om undersøgelsen
Har du betalt en håndværker sort inden for de seneste tre år? (18-29 årige) Ja - 25 procent
Nej - 73 procent
Ved ikke / Ønsker ikke at svare - 2 procent
Undersøgelsen er foretaget af YouGov for Gjensidige i maj 2024 blandt 1.012 repræsentativt udvalgte danskere.