Der er faktisk en lov mod gøende hunde i Danmark

27/07/2024 10:13

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Loven opstiller konkrete eksempler på, hvornår myndighederne skal skride ind.

Mest læste i dag

Hunde gør, og sådan er det bare. Det er naturligt, at hunde kommunikerer med andre hunde, men for dem, der bor tæt på hundeejere, eller for dem, der selv har en hund, som gør mere, end man kan acceptere, kan der være risiko for, at hunden overtræder loven.

Der findes nemlig regler for hundegøen, som er nedfældet i hundeloven. I værste fald kan det ende med, at hunden skal fjernes.

Hvad siger loven?

Hundeloven regulerer situationer, hvor en hund gør eller hyler så meget, at det konstant forstyrrer naboerne. I første omgang kan en nabo indgive en klage over hundens støj. Politiet kan derefter pålægge hundeejeren at holde hunden indendørs, og i værste fald kan hunden blive tvunget til at forlade ejendommen, hvis påbuddet ikke efterleves.

Men hvordan afgør man, hvornår hundens gøen og hylen er tilstrækkeligt generende til, at en klage er berettiget? Udvalget bag hundeloven har fastlagt nogle eksempler på situationer, hvor klager kan føre til myndighedernes indgriben:

  • Hvis en hund gør i cirka 30 minutter i træk, mere end tre gange om ugen.

  • Hvis en hund gør i cirka fem minutter i træk, fire eller flere gange om dagen, mere end tre gange om ugen.

  • Hvis en hund gør kortvarigt (under cirka fem minutter), men i alt i mere end cirka 60 minutter på en dag, mere end tre gange om ugen.

Disse eksempler er ikke en udtømmende liste, men de viser, hvad der kan føre til myndighedernes indgriben ved en klage.

Det er dog vigtigt at bemærke, at det ofte er en vurderingssag, og processen kan tage tid. Før man kontakter myndighederne, bør man forsøge at tale med hundeejeren for at finde en løsning på problemet.

Kilde: Legaldesk