Derfor er hurtigprogrammet ikke altid mest økonomisk
Når man ser ordet "hurtigprogram", kunne man tro, at det på grund af den kortere varighed - ligesom et kort bad - ville være mere miljøvenligt end et normalt vaskeprogram, men det er ofte en illusion.
Ved kortere køretider stiger energiforbruget som regel. Vaskemidlet kan ikke virke så godt i den korte vasketid, så vaskemaskinen skal opvarme vandet meget hurtigt. Ofte er vandforbruget også højere.
Det betyder, at hurtigprogrammerne - både for vaske- og opvaskemaskiner - som regel slet ikke er så økonomiske:
De bruger mere vand.
De bruger mere strøm.
Og er dermed ikke kun dyre for dig, men belaster også miljøet mere.
Undtagelse:
Nogle vaskemaskiner har ikke kun et hurtigprogram, der varer omkring en time, men også et ekstra hurtigt program, der kun tager 15 til 30 minutter.
På nyere maskiner hedder hurtigprogrammet ofte "Hurtig/Mix", mens det ekstra hurtige program for eksempel kaldes "Express", "Rapid", "Hurtig" eller "Ekstra kort" - altid efterfulgt af et tal mellem 15 og 30.
Dette tal angiver, hvor mange minutter det ekstra hurtige program tager.
Det ekstra hurtige program er - i modsætning til hurtigprogrammet - faktisk meget økonomisk og derfor anbefalelsesværdigt!
Grunden er: Vandet opvarmes slet ikke så meget her, men forbliver lunkent, hvilket sparer meget energi. Fordi maskinen ikke kører så varmt igennem, er det ekstra hurtige program dog kun egnet til let snavset tøj.
Vores tip: Prøv det af og se, om du er tilfreds med vaskeresultatet.
Hvis det ekstra hurtige program ikke passer til dig, så vælg altid øko-programmet (cirka 2,5 timer) i stedet for hurtigprogrammet ("Hurtig/Mix", cirka 1 time). På den måde er du garanteret økonomisk og miljøvenlig.