Flaskebonnens beskedne bidrag til indkøbet kan være en lille hjælp i en tid med stigende dagligvarepriser. Mange kunder værdsætter den ekstra gevinst, som flaskebonnen giver, men processen er ikke altid så enkel. Flere supermarkeder, som Aldi, Rewe og Lidl, nægter ofte at tage pantflasker retur – en praksis, der rejser spørgsmålet: Er det overhovedet lovligt?
Det skriver Derwesten.
Forbrugerbeskytteren Tristan Jorde forklarer i et interview med ntv, at afvisninger ofte skyldes misforståelser omkring pantreglerne. Et typisk problem opstår, hvis flaskerne eller dåserne er beskidte eller sammenpressede. I sådanne tilfælde nægter mange butikker at tage dem retur, men det er ulovligt, så længe pantlogoet er synligt, og reglerne ellers overholdes. “Butikkerne er forpligtet til at tage flaskerne retur – enten via automaten eller manuelt, hvis automaten ikke virker,” understreger Jorde.
Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at flasker og dåser uden et dansk pantlogo kan afvises lovligt.
Supermarkederne profiterer på uvidenhed Selvom pantbeløbene ofte er små, kan det betale sig at insistere på sine rettigheder. Ifølge Verbraucherzentrale Hamburg tjener drikkevareindustrien op til 300 millioner euro årligt på det, der kaldes "pant-tab". Dette dækker blandt andet situationer, hvor kunder opgiver at indløse panten på grund af manglende viden eller problemer med personalet.
Undgå tab og vær med til at beskytte miljøet Udover de økonomiske fordele handler pant også om miljøet. Ved at sørge for, at flasker og dåser bliver returneret korrekt, mindskes spild og miljøpåvirkning.
Så næste gang du står foran pantautomaten, så husk, at butikkerne har pligt til at tage flaskerne retur, hvis reglerne er overholdt.