Vidste du det: Hunde forstår vores følelser

25/07/2023 13:12

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Rigtig mange hundeejere er helt overbeviste om, at deres hund ved præcis, hvad ejeren føler. Det er nu blevet bekræftet af flere eksperter, at flere hunderacer påvirkes direkte af ejerens følelser.

Mest læste i dag

De fleste tænker nok, at en hunds liv primært handler om at finde vejen til det næste måltid og være opmærksom på andre hunde, deres omgivelser og mulige trusler.

I virkeligheden er de fleste hunde næsten konstant opmærksomme på deres ejere. Selvom de tilsyneladende ligger i deres kurv og slapper af, holder de øje med deres ejer. Men hvorfor opfører de sig sådan?

Forklaringen er enkel. Det er hundens job. Hunde scanner hele tiden det omkringliggende miljø og observerer forandringer. De ønsker at føle sig trygge og bevare deres plads i den del af gruppen, de tilhører. Forbindelsen er, at jo mindre opmærksomme de er, desto mindre vigtige er de for flokken, og det vil hunden gerne undgå.

Hunde er imidlertid ikke kun i stand til at observere os. Forskning indikerer, at de har empatiske evner og kan opfatte deres ejeres følelser. Adfærdsbiologen Stefanie Riemer fra det schweiziske "HundeUni - Science Meets Practice" har påvist mere håndgribelige beviser for hundenes empati.

I undersøgelser, hvor hunde blev konfronteret med en grædende fremmed, viste mange hunde omsorg og opmærksomhed mod den grædende person i stedet for at henvende sig til deres egen omsorgsperson.

"De kan opfatte følelser og reagerer omsorgsfuldt på dem," forklarer Riemer, der har ledet en forskergruppe om hundeadfærd ved universitetet i Bern i flere år.

Både hunde og mennesker er meget sociale væsner, og det er en fordel at kunne sætte sig i andres sted for at forudsige deres reaktioner. Hunde kan mærke vrede og ved, at de måske skal forberede sig på et angreb. På samme måde kan de mærke, hvis deres ejer synes, noget virker farligt. De behøver ikke selv at opleve det for at opfatte situationen som farlig.

I løbet af de sidste 35.000 år har hunde specialiseret sig i at forstå os mennesker bedst muligt. De ved, hvad deres egen adfærd betyder for ejeren og hvordan ejerens følelser påvirkes.

Nogle hunde er endda så snedige, at de kan finde på at halte for at få en bestemt behandling fra deres ejer. Ligeledes lærer mange hunde at lægge deres hoved på skrå for at se søde ud og derved få en godbid.

Hunde prøver i vid udstrækning at efterligne ejerens adfærd. For eksempel kan nogle hunde begynde at gø, hvis de bliver skældt ud, ligesom hunde kan "smittes" af et gab på samme måde som mennesker.

Hvis ejeren over flere måneder har oplevet stress, kan det også påvirke hundens kortisol-niveau. Forskning tyder på, at dette er uafhængigt af hundens personlighed eller aktivitetsniveau. Der sker simpelthen en synkronisering mellem hunden og ejeren.

Har du lagt mærke til, at din hund altid knurrer, når du møder den nabo, du ikke bryder dig om? Så er det ofte en respons på dine følelser og ikke hundens egne. Ofte ved hunden allerede inden, vi selv er bevidste om det, hvilken holdning vi har til specifikke mennesker. Hunden kan ikke narres på den måde.

Hunde kan lære at efterligne mange af vores handlinger, især med træning. Dog er den ulempe, at vi ikke kan tvinge hunden til at undlade at kopiere den adfærd, som vi faktisk ikke ønsker at videregive.

Så at have en hund kræver ansvar, og det er ikke helt ved siden af, når nogle siger, at hunden bliver ligesom ejeren.