Krokodille begår stor fejl og sætter tænderne i en elektrisk ål med 600 volt

03/06/2024 15:47

|

Nicolai Busekist

Foto: YouTube
Krokodiller er måske det stærkeste rovdyr i deres miljø, men selv de kan få et chok (bogstaveligt talt) ved mødet med en elektrisk ål.

Mest læste i dag

Denne video viser en krokodilles reaktion på at sætte tænderne i en elektrisk ål. Efter at have bidt, begynder krokodillen at sprælle, mens den prøver at spise ålen.

Normalt ville en krokodille trække det andet dyr ned under vandet. Dette er ofte nok til at dræbe byttet, da det er her, hvor den udfører, hvad der er kendt som en dødsspiral. Men i dette tilfælde har ålen sit eget forsvar.

Ved at aktivere sit nervesystem genererer ålen elektricitet, der rejser fra den til krokodillen. Krokodillen begynder at ryste, mens den elektriske strøm går gennem dens krop. Krokodillen bukker faktisk under for chokket og dør. Men ålen er stadig fanget i dens kæber.

Er det normalt for krokodiller at spise elektriske ål?

Det korte svar her er nej. Krokodiller bider normalt ikke i elektriske ål. Elektriske ål har en unik status i dyreriget uden kendte naturlige rovdyr, hvis man ser bortset fra menneskeligt fiskeri.

Deres elektriske udladning fungerer som en stærk afskrækkelse for andre arter, hvilket gør dem for farlige at jage, uanset vandstanden.

I lavvandede områder eksisterer den potentielle trussel fra store landpattedyr, men denne fare undgås ofte af ålens kraftige stød, som effektivt beskytter dem mod potentielle angribere.

Genererer elektriske ål elektricitet?

Evnen til at generere elektricitet sker gennem ålens nervesystem. Et specialiseret signal fortæller individuelle celler, at de skal generere en ladning. Næsten som en stor stak af små batterier affyrer alle cellerne på samme tid, når ålens system giver dem grønt lys.

Dette sker gennem tre organer i ålens krop. Disse er elektriske organer, der synkroniserer signalerne for at skabe en stærkere elektrisk strøm samlet set. Dog producerer ikke alle disse organer den samme mængde strøm. Stærkere ladninger kommer fra det hovedelektrisk organ og en del af Hunter's organ.

Dette kræver meget energi fra ålen og bruges kun som et forsvar, f.eks. når den bliver bidt af en krokodille. De kan også bruge denne ladning i små doser til at angribe bytte. De svagere ladninger kommer fra andre dele af Hunter's organ og Sachs' organ. Disse svagere ladninger bruges primært til daglige aktiviteter som at kommunikere med andre ål eller navigere i vandet.

Ålen genererer næsten 600 volt. Smithsonian's National Zoo anslår, at ål kan producere op til 800 volt elektricitet. Langt mindre elektricitet kan forårsage alvorlig skade og endda død. Eksponeringstiden er også en faktor. I dette tilfælde havde krokodillen sine kæber klemt om ålen i ret lang tid.