Foråret bringer et velkendt tegn: Vågne hugorme
- Hver forår oplever vi, at et stigende antal hunde bliver bidt af hugorme, en situation der ikke er begrænset til Danmark men er særligt fremtrædende i Sverige. Danske hundeejere, der besøger de svenske skove i påskeferien, kan finde sig selv indgive skadesanmeldelser allerede tidligt i foråret, udtaler Lotte Evers, marketingchef for Agria Dyreforsikring, i en pressemeddelelse. Hun fortsætter:
- Selvom de fleste hunde overlever et bid, kræver det ofte omfattende behandling hos dyrlægen. Desværre er der hvert år tilfælde, hvor hunde ikke overlever. Vi opfordrer derfor hundeejere til at være ekstra forsigtige med, hvor deres hunde færdes i naturen, og til at være særligt opmærksomme, hvis de rejser til udlandet, hvor hugormebid er mere almindelige.
Søvnige slanger
Hugormen trives i en lang række naturtyper, men foretrækker stenrækker og hedeområder. Den er oftest fundet langs Jyllands vestkyst og ved Nordsjællands kystlinje. En hugorm kan maksimalt blive en meter lang og findes i grålige samt brunlige farver med et karakteristisk zigzagmønster. Nogle hunner er næsten helt sorte, hvilket kan føre til forvekslinger med den harmløse snog, som dog typisk har to gule pletter på nakken.
Lotte Evers påpeger, at hugormen kan være svær at få øje på, da den nemt falder i ét med sine omgivelser. Hunde har dog en nemmere tid med at opsnuse dem.
- Hugorme kan stadig være træge efter deres vintersøvn, hvilket betyder, at de ikke altid formår at flygte rettidigt ved mennesker eller hundes nærhed. En hugorm, der bliver forskrækket i sin træge tilstand, vil sandsynligvis bide fra sig, så vær ekstra opmærksom tidligt om morgenen før solen har "vækket" dem, forklarer Lotte Evers.
Bidets giftige virkninger
- En hugorm indsprøjter cirka den samme mængde gift, omkring 30 mg, ved hvert bid, uafhængigt af offerets størrelse. Dette betyder, at hvalpe og mindre hunde er mere udsatte for alvorlige følger af et bid. I visse tilfælde kan et bid resultere i en smertefuld hævelse, men i andre tilfælde kan det føre til indre skader såsom på leveren og nyrerne, eller i værste fald hjerteanfald eller anæmi, udtaler Lotte Evers. Hun tilføjer, at smerten fra giften ikke er øjeblikkelig.
- Symptomerne viser sig ofte først nogle timer efter bidet. Biddet efterlader typisk to små huller, men de kan være vanskelige at opdage under pelsen. Derfor kan det være svært for en hundeejer at identificere et hugormebid, medmindre de direkte ser hugormen bide, siger Lotte Evers.
Hun forklarer videre, at hugormen oftest bider hunde i snuden, poterne, eller forbenene:
- Det mest kritiske scenarie er et bid i en ekstremitet som et ben eller en pote. Hvis hunden fortsætter med at bevæge sig, vil muskelsammentrækningerne hjælpe giften med at sprede sig gennem kroppen. Derfor, hvis du ser din hund blive bidt, bør du sørge for, at den forbliver så rolig som muligt. Hvis du er ude at gå med hunden, bør du bære den hjem eller tilbage til bilen; hvis hunden er for tung, bliv på stedet, hold hunden rolig og ring efter hjælp, så I kan blive transporteret væk i bil.
Vigtige råd ved hugormebid
Hævelse omkring snuden eller på poter/forben samt en sløv eller apatisk adfærd er typiske tegn på et hugormebid.
For at forhindre giften i at sprede sig, bør du bære din hund hjem eller til bilen.
Sørg for, at hunden forbliver i ro og får hvile.
Kontakt en dyrlæge hurtigst muligt for behandling. En dyrlæge vil ofte administrere smertestillende medicin og i nogle tilfælde en modgift.