Forskere pumpede tonsvis af cement ind i en forladt myretue og opdagede en kæmpestor by i jorden

27/03/2024 12:27

|

Nicolai Busekist

Foto: YouTube
Det krævede 10 tons flydende beton for helt at fylde den underjordiske kæmpeby ud.

Mest læste i dag

Forskere opdagede en ubeboet kæmpeby under jorden, efter de havde pumpet 10 tons beton ind i en forladt myretue over tre dage. Deres indsats var en del af dokumentaren "Ants! Nature's Secret Power". Da de var færdige, var det forbløffende at se, hvor stor en by, insekterne havde bygget til sig selv.

Selvom det tog tre dage at hælde betonen ind i den forladte myretue, bød arbejdet med at få det ud af jorden på flere ugers forsigtigt gravearbejde. Da de havde afdækket strukturens form, kunne de se, hvor indviklet og kompleks konstruktionen af denne underjordiske by havde været.

Det hele var omkring 50 kvadratmeter stort og strakte sig otte meter ned under jorden, hvilket skabte et gigantisk sammenkoblet system af tunneler og kamre med forskellige rum til forskellige formål. For myrer, der ville komme rundt og undgå de fleste af deres kolleger, var der endda sideveje for insekterne at krybe rundt i.

Alt dette kunne få en til at tænke, at det var konstrueret med én myrers syn på, hvordan kæmpebyen skulle se ud, men det blev i stedet bygget af 'den kollektive vilje i myrekolonien'. Det skriver LADbible.

Under jorden arbejdede tusindvis af små væsener sammen i mørket for at skabe en utroligt kompleks konstruktion. Det krævede - som sagt - 10 tons beton at fylde den forladte by ud, mens eksperter skønnede, at myrerne flyttede hele 40 tons jord for at rydde plads til deres hjem.

Du undrer dig måske over, hvordan de formåede at gøre det? Svaret er, at myrer er utroligt stærke, da de er i stand til at bære mellem 10 og 50 gange deres egen vægt. Deres nakkeled kan endda modstå et tryk på op til 5.000 gange deres egen vægt, før de giver efter.

En stor mængde jord, der skal flyttes, kræver en stor arbejdsstyrke. Men med tusindvis af myrer som et byggehold var denne koloni i stand til at bygge en by under jorden. Da eksperterne opdagede stedet, var det blevet forladt, hvilket skabte tvivl om, hvorfor de havde forladt myretuen.

De mest almindelige grunde til, at en koloni af myrer forlader deres omhyggeligt konstruerede by under jorden, er faren for rovdyr eller ødelæggende katastrofer. Myretuer kan invaderes af andre myrer eller væsner, der ønsker at bryde ind og spise insekternes larver.

Desuden kan forskellige vejrforhold risikere at oversvømme myretuen og gøre den usikker. Hvis mennesker roder med myretuer, kan kolonien også tolke det som en besked om, at de ikke er på et sikkert sted. Ofte vil dette resultere i, at de pakker sammen og flytter.