Advarsel til samtlige hundeejere: Stort problem er vendt tilbage

17/04/2025 16:58

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Har du hund, bør du læse det. Din hund kan nemlig blive alvorligt syg.

Andre læser også

Hugormen findes mange steder i naturen, men ses ofte ved stengærder og i hedelandskaber. Den er mest udbredt langs den jyske vestkyst og den nordsjællandske kyst. Hugormen er relativt lille (maksimalt en meter lang, oftest mindre) og camouflerer sig effektivt med omgivelserne, hvilket gør den svær at få øje på. Heldigvis snuser hunde sig ofte frem til den.

Chancen for at støde på en søvnig hugorm er størst om morgenen, før solen har "vækket den".

- Lige nu er risikoen for, at vores hunde bliver bidt af en hugorm ekstra høj: På denne tid af året, når hugormen lige er vågnet og stadig er sløv efter vinterens dvale, kan hundene komme meget tæt på, før hugormen får reageret. En vågen hugorm vil normalt vælge at flygte, mens en forskrækket og langsom hugorm ofte reagerer ved at bide, forklarer Lotte Evers, marketingchef i Agria, i en pressemeddelelse.

Første bid er blevet behandlet

- De første hunde er allerede blevet behandlet af en dyrlæge for hugormebid, og derfor vil vi gerne minde hundeejere i Danmark om at være ekstra opmærksomme, især hvis gåturen går gennem lyng- eller hedeområder i den nærmeste tid, fortsætter Lotte Evers.

Hugormen kan genkendes på sin hud, som har et zigzag-mønster. Den findes i både grå og brunlige nuancer, og nogle hunner er endda sorte. Hugormen kan forveksles med den ufarlige snog, men en snog har næsten altid to gule pletter på nakken.

Konsekvenser af giften

Når en hund bliver bidt, vil den ofte reagere på biddet, fordi den bliver forskrækket, men ikke mærker smerte fra giften med det samme. Det betyder, at biddet kan være svært at opdage hurtigt, medmindre man har set det ske. Efter et par timer vil området omkring biddet begynde at hæve, og hunden vil blive træt. Hævelsen når sin højde efter 1-2 døgn, og selve biddet vil vise sig som to små huller tæt på hinanden.

Hugormen bider typisk hundens snude eller poter, som derefter vil svulme op. Det kan udvikle sig til en alvorlig situation, da giften kan føre til blodmangel og skade lever og nyrer. Heldigvis er det sjældent, at en hund dør af et hugormebid.

Værst er bid i poten

Hvis hunden bliver bidt i poten, er det særligt alvorligt. Når hunden går, trækker musklerne sig sammen og spreder giften i hele kroppen. Derfor er det vigtigt at holde hunden så stille som muligt. Hvis du ved, at din hund er blevet bidt, er det en god idé at bære den hjem (hvis det er muligt), eller vente på hjælp og blive hentet i bil. Da hugormen altid sprøjter cirka 30 mg gift, vil en lille hund blive ramt hårdere end en større.

Hvis du tager hunden med på ferie eller gåtur i områder med risiko for hugorm, kan det være en god idé at tjekke, hvor nærmeste dyreklinik ligger.

Tre huskeregler efter hugormebid:

  1. Hold hunden i ro og lad den hvile.

  2. Forsøg at bære hunden hjem eller til bilen for at forhindre giften i at sprede sig yderligere. En køretur, hvor hunden er i ro, vil ikke forværre tilstanden.

  3. Kontakt dyrlægen så hurtigt som muligt, så hunden kan få behandling. Hvis der er langt til en dyrlæge, kan man smøre bidstedet med binyrebarkhormon creme (kortison) for at lindre smerten. Dette kan fås på apoteket (mild version), men det kan ikke erstatte en dyrlægebehandling.