Advarsel til hundeejere: De mange regnvejrsdage øger risikoen for denne dødelige sygdom hos din hund

29/08/2023 15:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Din hund kan i værste tilfælde dø af sygdommen.

Mest læste i dag

Den danske sommer har bragt med sig usædvanligt meget nedbør, hvilket nu øger risikoen for tilfælde af den smitsomme og farlige sygdom kaldet 'rottesyge'. Selvom denne sygdom sjældent rammer mennesker og dyr, er det vigtigt at være ekstra opmærksom i øjeblikket, da rottesyge i værste tilfælde kan have fatale konsekvenser. Dette er rådet fra en ledende dyrlæge.

Dette er meddelt i en pressemeddelelse fra AniCura.

Der er en god grund til, at de fleste af os herhjemme har haft mere brug for paraplyen end solcremen denne sommer. Ifølge DMI har juli måned nemlig budt på næsten 141 millimeter nedbør, hvilket gør det til den vådeste juli i Danmark i over 90 år. De mange regnfulde dage er ikke blot en udfordring for solhungrende danskere, men også for hunde- og kæledyrsejere. Risikoen for at blive smittet med 'rottesyge', som kan overføres til både hunde og mennesker, stiger på grund af de fugtige sommerdage.

"Rottesyge frigives gennem urin, der typisk stammer fra gnavere som mus og rotter. Derfor spredes sygdommen primært i områder, hvor disse gnavere lever, såsom moser, søer og kloakker. Da mange kloakker oversvømmes på grund af de hyppige regnbyger i Danmark, er der en øget risiko for smitte for både mennesker og hunde," forklarer chefdyrlægen fra AniCura Københavns Dyrehospital, Anders Jensen.

Selvom rottesyge, fagligt kendt som leptospirose, er en sjælden sygdom i Danmark, er det vigtigt at være opmærksom, især på dage med mange regnbyger. Man bør holde øje med både hunde og mennesker, da rottesyge i værste fald kan have dødelige konsekvenser.

"At afgøre, om en hund er smittet med rottesyge, kan være vanskeligt, da symptomerne ligner andre sygdomme, såsom opkast, diarré og feber. Selvom sygdommen sjældent er dødelig for hunde og mennesker, hvis den ikke behandles, er det afgørende at være ekstra opmærksom ved ophold i fugtige eller våde områder, hvor risikoen for kontakt med sygdommen er højere," tilføjer han.

Det er ikke kun gnavere som mus og rotter, der kan bære smitten af sygdommen. Kæledyr og mennesker kan også sprede rottesyge til andre pattedyr, hvis de selv er smittet. Heldigvis er der flere forebyggende skridt, man kan tage:

"Den mest effektive måde at beskytte sin hund på er gennem årlig vaccination. Derudover er det en god idé at holde hunden væk fra fugtige eller våde områder - især hvis man har en oversvømmet kælder - for at minimere risikoen for kontakt med sygdommen," råder dyrlægen og understreger vigtigheden af at kontakte en dyrlæge med det samme ved mistanke om rottesyge.

Her er symptomerne på rottesyge hos hunde:

  • Let træthed

  • Opkast

  • Diarré eller forstoppelse

  • Høj feber

  • Nedsat humør hos hunden

  • Øget tørst

  • Lav urinproduktion eller ingen urin

Kilde: AniCura Danmark.