Værd at vide om at udarbejde et årsregnskab

04/05/2022 08:45

|

senestdk

Foto: Annoncør

Mest læste i dag

Sponsoreret indhold

Der ligger et stort arbejde i at udarbejde et årsregnskab - især hvis man ikke er den fødte bogholder eller revisor. Dette blogindlæg vil beskrive nogle af de vigtigste ting, som du skal huske på, når du skal udarbejde det årlige regnskab for din virksomhed.  

Ved at følge disse tips kan du gøre processen mere smidig og mindre stressende. I blogindlægget vil du bl.a. få svar på, hvad et årsregnskab er, og hvilke krav der er til dette årlige regnskab.

Hvad er et årsregnskab?

Årsregnskabet er en årsopgørelse, der opsummerer en virksomheds aktiviteter i løbet af et år. Det omfatter ting som indtægter, udgifter og afskrivninger. Årsregnskabet hjælper aktionærer, kreditorer og andre interesserede parter med at forstå virksomhedens økonomiske tilstand.

Først skal du have bogført alle årets bilag og have afstemt banken

For at kunne udarbejde et årsregnskab skal du have bogført alle bilag for det givne regnskabsår. Hvis du mangler kvitteringer, er det nu, du skal finde dem. Når du har bogført og afstemt alt, kan du gå videre til næste step.

Husk at bilagene ikke blot skal bogføres. De skal også gemmes og opbevares forsvarligt, så du kan finde dem frem ved en evt. kontrol.

Download og brug en årsregnskab skabelon

Det første skridt i udarbejdelsen af et årsregnskab er at downloade en skabelon. Det sikrer, at du ikke glemmer noget, og at formatet er korrekt. Du kan finde skabeloner online eller i regnskabsprogrammer. Hvis du bruger et regnskabsprogram, er skabelonen måske allerede integreret i systemet.

Når du har downloadet skabelonen, skal du udfylde alle de nødvendige oplysninger. Dette skal du muligvis have professionel hjælp til.

En årsregnskab skabelon kan f.eks. indeholde følgende:

  • Årsopdelt resultatopgørelse
  • Funktionsopdelt resultatopgørelse
  • Balance

Den gratis årsregnskab skabelon fra Dinero indeholder netop ovennævnte.

Hyr en revisor til at udarbejde årsregnskabet

Hvis du ikke føler dig sikker på, at du selv kan udarbejde årsregnskabet, er det altid en mulighed at hyre en revisor. Dette er især en god idé, hvis din virksomhed er kompleks, eller hvis du er usikker på regler m.v.

Når du hyrer en revisor, skal du sørge for at bede om referencer og kigge på anmeldelser. Det er også en god idé at mødes personligt med revisoren for at få en bedre fornemmelse af, om der er kemi, og om revisoren er til at stole på.

Hvad koster det at få lavet et årsregnskab af en revisor?

Det er forskelligt, hvad det koster at få en revisor til at udarbejde dit årsregnskab. Det afhænger af størrelsen og kompleksiteten af din virksomhed.

Typisk kan man finde en revisor, der vil klare årsregnskabet og selvangivelsen for omkring 5.000-10.000 kr. ekskl. moms. Indhent altid et uforpligtende tilbud, inden du sætter noget i gang.